Ryż ze szpinakiem i chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3020
Ryż ze szpinakiem i chili
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 szklanka ryżu Basmati
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Papryczkę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić drobno. Szpinak rozmrozić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać papryczkę chili i smażyć razem przez 30 sekund. Potem dodać tego ryż i rozmrożony szpinak, wymieszać i smażyć przez kolejne 30 sekund. Następnie całość zalać mlekiem kokosowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego i gotować do miękkości ryżu. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów