Łopatka wołowa z warzywami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Łopatka wołowa z warzywami

    Dodane przez: wd2005

    jules / CC-BY 2.0

Składniki

  • 400 g łopatki wołowej bez kości
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 brokuł chiński
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 cytryna
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • pęczek bazylii
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć. Brokuła pokroić na kawałki. Papryczkę chili pozbawić nasion i posiekać drobno. Mięso zmielić maszynką do mięsa. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony brokuł, bazylię i papryczkę chili. Warzywa smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy dodać do nich mięso mielone, oprószyć je szczypta soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia wycisnąć do tego sok z 1 cytryny, wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę na średnim ogniu. Następnie całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

1 komentarz

odpowiedz

Wygląda smacznie ;)

Podobne przepisy