Kurczak pieczony w ziołach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1837
Kurczak pieczony w ziołach
fot. jules / 2

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 limonki do dekoracji
  • 2 papryczki czerwone chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżego tymianku
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 0,5 łyżeczki nasion kozieradki
  • 0,5 szklanki oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek świeżego szpinaki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz zioła umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Natkę zielonej pietruszki, bazylię oraz tymianek posiekać drobno i wymieszać ze sobą. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do brytfanki. Udka z kurczaka oprószyć szczypta soli oraz pieprzu i dodać do pokrojonego czosnku. Następnie składniki posypać pokrojonymi wcześniej ziołami, nasionami kozieradki oraz papryką chili, zalać olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Mięso piec do miękkości, polewając je od czasu do czasu składnikami z pieczenia. Kiedy zmięknie, wyciągnąć je z piekarnika, posypać świeżym szpinakiem i udekorować pokrojoną limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów