Penne zapiekane z serem i macą

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Penne zapiekane z serem i macą

    Dodane przez: arek

    jules / CC-BY 2.0

Składniki

  • 200 g tartego sera Gouda
  • 150 g makaronu penne
  • 4 płaty macy tradycyjnej (pieczywa)
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • garstka świeżego szpinaku do dekoracji
  • sól

Opis przygotowania

Szpinak umyć i osączyć z wody. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej 1 łyżce masła na patelni. Zeszkloną dodać do ugotowanego wcześniej makaronu, po czym oba składniki oprószyć mieloną gałka muszkatołową, dobrze wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Płaty macy rozdrobnić, wymieszać je z tartym serem Gouda i posypać tym składniki w naczyniu. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż ser się roztopi całkowicie. Wtedy wszystko wyciągnąć z piekarnika, udekorować świeżym szpinakiem i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

0 komentarzy

Podobne przepisy