Kiełbaski smażone z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1435
Kiełbaski smażone z warzywami
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 pomidorków cherry
  • 3 pęta kiełbasy śląskiej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Pomidorki ponacinać w górnej części. Kiełbasę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojonego bakłażana i smażyć go przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojona paprykę i kiełbasę. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym tymiankiem, wymieszać i smażyć do chwili, aż kiełbasa się przyrumieni. Wtedy dodać do tego pomidorki cherry, oprószyć je szczyptą soli i smażyć pod przykryciem do czasu, aż zaczną się kurczyć. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów