Kapusta z orzechami, serem i rodzynkami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kapusta z orzechami, serem i rodzynkami

    Dodane przez: arek

    jules / CC-BY 2.0

Składniki

  • 120 g tartego parmezanu
  • 4 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osaczyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Następnie kapustę białą, poszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, sparzyć ją 3 szklankami wrzącej wody na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Osączoną kapustę przełożyć do miski, wsypać do niej posiekane rodzynki, tłuczone orzechy włoskie, suszoną kolendrę i tarty parmezan. Całość zalać oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu białego, cukrem, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki, a następnie podawać do spożycia.

0 komentarzy

Podobne przepisy