Ozory wołowe w sosie miodowo musztardowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2078
Ozory wołowe w sosie miodowo musztardowym
fot. Arnold Gatilao / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 ozory wołowe
  • 1 cytryna
  • 1 główka czerwonej salaty
  • 1 łyżka sera Gouda
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • szczypta

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody.

Przygotować sos: miód przelać na talerz, potem wlać do niego sok cytrynowy i dodać do niego musztardę. Całość doprawić do smaku mieloną papryka chili oraz szczyptą soli i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać listki czerwonej sałaty.

Następnie ozory wołowe pokroić w plastry o grubości 1 cm i przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Kiedy zmięknie ściągnąć je z ognia i dodać do składników na talerzu. Szczypiorek pokroić drobno i posypać nim składniki. Cytrynę pokroić w ćwiartki, przełożyć ją na rozgrzaną patelnią bez tłuszczu i lekko zrumienić. Zrumienioną dodać do potrawy. Ser Gouda pokroić ostrym nożem w cienką słomkę i posypać nim całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów