Galaretkowe witraże ze śmietaną, miętą i owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1532
Galaretkowe witraże ze śmietaną, miętą i owocami
fot. Chris / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 gruszki
  • 1 mała kiść czerwonego winogrona
  • 1 łyżeczka posiekanej drobno mięty
  • Galaretkowe witraże:
  • 400 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 79 g niebieskiej galaretki o smaku wieloowocowym
  • 79 g galaretki agrestowej
  • 79 g galaretki wiśniowej
  • 79 g galaretki pomarańczowej
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki tartej skorki pomarańczowej
  • 1,5 łyżki żelatyny spożywczej

Opis przygotowania:

Owoce oraz miętę umyć i osączyć z wody. Przygotować galaretkowe witraże :do czterech plastikowych pojemniczków wsypać po jednym opakowaniu galaretki. Zagotować 4 szklanki wody i zalać nią każdą każdy pojemnik. Całość wymieszać, aby galaretki dobrze się rozpuściły, potem włożyć je do lodówki. Gdy stężeją, wyciągnąć je, pokroić w kostkę i przełożyć do jednego, żaroodpornego naczynia. Następnie żelatynę spożywczą zalać zimną wodą i moczyć przez 5 minut. Mleko skondensowane przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby puszka nie wystawała i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i lekko przestudzić razem z gotowaną wodą. Po przestudzeniu ostrożnie otworzyć puszkę, przelać z niej mleko do miski i wymieszać je z namoczoną wcześniej żelatyną. Całość wymieszać, posypać tartą skórką pomarańczową i połączyć z pokrojonymi wcześniej galaretkami w naczyniu żaroodpornym. Wszystko wstawić do lodówki i pozostawić do zakrzepnięcia składników. Kiedy to nastąpi, wyciągnąć je z lodówki i przełożyć na talerz. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem oraz posiekana mięta i dodać do całości. Wszystko udekorować winogronem oraz pokrojonymi w ćwiartki gruszkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów