Kulki ryżowe z orzechami wiórkami i czekoladą

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów nerkowca
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka wiórek kokosowych do posypania kulek

Opis przygotowania

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego cukier, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu wsypać mielone orzechy nerkowca, wiórki kokosowe i z całości uformować ręcznie małe kulki. Gorzką czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. W rozpuszczonej masie zanurzyć kulki ze składnikami, po czym wyciągnąć je i przełożyć na tackę. Wszystko posypać wiórkami kokosowymi i pozostawić do zastygnięcia czekolady.

0 komentarzy

Podobne przepisy