Pita z jajkami, serem, warzywami i mięsem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1412
Pita z jajkami, serem, warzywami i mięsem
fot. indigotimbre / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 6 łyżek oleju
  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • 2 chlebki pita
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w kostkę. Paprykę zieloną oraz czerwoną pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Mięso pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do niego pokrojoną paprykę, pomidory i koncentrat pomidorowy. Całość doprawić do smaku przyprawami, posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki, dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem do składników. Następnie rozgrzać pozostały olej na drugiej patelni i smażyć na nim chlebki pita przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym nałożyć na nią wszystkie smażone wcześniej składniki. Następnie jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli i przelać do całości. Wszystko wymieszać i smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wówczas składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów