Sernik

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 2176
Sernik
fot.

Składniki:

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 7 jaj
  • 3/4 szklanki cukru i 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kaszki manny
  • 1,5 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • trochę olejku pomarańczowego i śmietankowego
  • Spód:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • + rodzynki
  • + skórka pomarańczowa

Opis przygotowania:

Składniki na spód wymieszać i wyłożyć nim blachę.
Do miski wkładamy:
żółtka, 3/4 szklaki cukru, 3/4 kost. margaryny składniki mieszamy, dodajemy ser rozcieramy tak żeby nie było grudek, wlewamy olejki i (mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i kaszką manną wymieszane ze sobą). Ubijamy białka z 1/2 szklani cukru.wrzucamy rodzynki i skórkę. Masę serową wylewamy na ciasto.
Pieczemy ok 1,15 h w temp Sernik dobrze smakuje z wylaną na polewą czekoladową:
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru po 2 łyżki kakao i wody.
Składniki mieszamy w rondelku, stawiamy na piec, polewę rozgrzewamy, jednakże nie możemy doprowadzić do zagotowania. Lekko ostudzoną wylewamy.

Autor: weronika59

0 komenatrzy

Podobne przepisy