Penne z serem, warzywami i migdałami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 30 g makaronu penne
  • 20 g tartego parmezanu
  • 20 g sera ricotta
  • 20 g mielonych migdałów
  • 20 g suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić do miski. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć go do kolejnego rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i połączyć z ugotowanym wcześniej makaronem. Rukolę pokroić na kawałki i dodać do składników w misce wraz z serem ricotta. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać suszone pomidory, smażyć razem przez 40 sekund, po czym dodać do tego mielony migały i smażyć jeszcze przez kolejne 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia, wymieszać ze składnikami z miski i przełożyć na talerz. Wszystko posypać tartym parmezanem.

0 komentarzy

Podobne przepisy