Tagliatelle z kurczakiem i morelami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1808
Tagliatelle z kurczakiem i morelami
fot. Katrin Morenz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 100 śmietany 18%
  • 30 g makaronu tagliatelle
  • 4 dojrzale morele
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 szalotka
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Morele, mięso oraz tymianek umyć i osączyć z wody. Morele obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w ćwiartki. Tymianek pokroić drobno. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry. Następnie makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej szalotki dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić. Wlać do tego wino wytrawne i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, pokrojone morele i tymianek. Wszystko zalać śmietaną, doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów