Ziemniaki z bakłażanem w curry

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 bakłażan
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 chlebki pita
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Bakłażana przekroić, wydrążyć środki, a miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone ziemniaki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonej papryki chili oraz curry, wymieszać i smażyć do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojonego bakłażana i smażyć razem przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wlać bulion warzywny. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Wtedy ściągnąć je z ognia, przełożyć na talerz i posypać sezamem. Następnie wszystko zalać jogurtem naturalnym i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Chlebki pita skropić letnią wodą, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i dodać do potrawy.

2 komentarze

odpowiedz

A ile bakłażana bo spisie składników nie ma

odpowiedz

@Gab.: Powinien być 1 bakłażan. Dzięki za informację.

Podobne przepisy