Soczewica z ryżem i jabłkami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 jabłka (Ligol)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu Basmati
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić na kawałki. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Soczewicę czerwoną przełożyć do rondla, zalać ją bulionem warzywnym i moczyć przez 40 minut. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w drugim rondlu. Do zeszklonej cebuli przelać namoczoną wcześniej soczewicę wraz z bulionem, potem dodać do tego pokrojone pomidory i całość mlekiem kokosowym. Składniki w rondlu oprószyć mielonym kminkiem, kurkumą szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do tego posiekana natkę zielonej pietruszki, dokładnie wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko posypać pokrojonymi jabłkami i oprószyć mielonym cynamonem.

0 komentarzy

Podobne przepisy