Sałatka warzywna z tuńczykiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2190
Sałatka warzywna z tuńczykiem
fot. Katrin Morenz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g tuńczyka w zalewie własnej
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 4 rzodkiewki
  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek rukoli
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Fasole zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, moczyć przez 1 godzinę, potem ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przełożyć do miski. Pozostałe warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę pokroić na kawałki i przełożyć do fasoli w misce. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki i dodać składników. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce jarzynowej do warzyw w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Następnie tuńczyka osączyć z zalewy, rozdrobnić na małe kawałeczki i dodać do składników. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, skropić oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów