Curry ananasowo-warzywne z ryżem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2391
Curry ananasowo-warzywne z ryżem
fot. Katrin Morenz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 g bulionu warzywnego
  • 20 g świeżego imbiru
  • 4 ziemniaki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 świeży ananas
  • 1 mały por
  • 1 szklanka ryżu Basmati
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz ananasa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Por pokroić na małe kawałki. Ananasa obrać ze skóry, usunąć rdzeń, a miąższ pokroić w drobna kostkę. Imbir obrać ze skory i pokroić w cienką słomkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz.

Rozgrzać olej w rondlu i dodać do niego pokrojone ziemniaki oraz imbir. Oba składniki oprószyć curry, wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie zalać je bulionem warzywnym i mlekiem kokosowym, dodać do tego pokrojona paprykę i por. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Kiedy to nastąpi, dodać do tego pokrojonego ananasa. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 3 minuty. Następnie ściągnąć z ognia i przelać do ryżu na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów