Łosoś marynowany z warzywami

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 776
Łosoś marynowany z warzywami
T.Tseng / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g filetów ze świeżego łososia
  • 2 zielone ogórki
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 dymka
  • pęczek drobne go szczypiorku
  • sol
  • pieprz biały
  • Marynata:
  • 50 ml soku cytrynowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Filety z łososia pokroić ostrym nożem w cienkie plastry, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć do miski.

Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do kubka. Do czosnku wlać sok cytrynowy, oliwę z oliwek, wsypać tartą skórkę pomarańczową, po czym wlać do tego sos sojowy i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami zalać pokrojoną wcześniej rybę w misce. Całość wstawić do lodówki na 40 minut.

Po tym wyciągnąć z lodówki, rybę osączyć z marynaty i wyłożyć na talerz. Następnie papryczkę chili pozbawić nasion, pokroić w cienkie krążki i dodać do ryby na talerzu. Rzodkiewkę pokroić w talarki i dodać do składników. Ogórki z cebulą obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko udekorować drobnym szczypiorkiem.

0 komenatrzy