Pasta z buraków, ciecierzycy i sera

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1820
Pasta z buraków, ciecierzycy i sera
fot. Jerry Pank / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy
  • 100 g białego sera halloumi,
  • 4 buraczki czerwone
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kozieradki
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę zalać 3 szklankami wody i moczyć ją przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić na małe kawałki do miski. Ser pokruszyć na małe kawałki. Następnie ser, buraczki oraz ciecierzycę przełożyć razem do miksera, oprószyć składniki mieloną papryką chili, kminkiem, kozieradką i suszoną kolendrą. Czosnek obrać ze skory, pokroić na kawałki i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do miski i wstawić na 30 minut do lodówki. Po czym wyciągnąć je i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów