Zupa czosnkowa z boczkiem i grzankami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 25 g wędzonego boczku
  • 6 kromek czerstwego chleba
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 główka czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Boczek wędzony pokroić w drobna kostkę i zrumienić go w rondlu. Do zrumienionego boczku dodać obrane ze skóry całe ząbki czosnku i smażyć je przez 1 minutę. Następnie smażone składniki posypać oregano, zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego pokrojone w dużą kostkę kromki chleba czerstwego i smażyć do chwili, aż się przyrumienia. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy