Tatar jagnięcy w pesto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2380
Tatar jagnięcy w pesto
fot. Edsel Little / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Tatar:
  • 300 polędwicy jagnięcej
  • 4 listki świeżej mięty
  • 2 łyżki cebulek w zalewie
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka panierki Panko
  • pieprz ziołowy
  • pęczek zielonej pietruszki
  • Pesto:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
  • 1 ząbek czosnku
  • duży pęczek rukoli
  • pieprz mielony czarny

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody.

Przygotować pesto: rukolę przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do rukoli w mikserze. Wsypać do tego mielone orzechy laskowe, wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem mielonym i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć na talerz.

Przygotować tatar: polędwicę jagnięcą przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski, wbić do tego jajko, wlać sos sojowy, doprawić do smaku, szczyptą soli, pieprzem ziołowym, dokładnie wymieszać i wyłożyć na pesto na talerzu. Następnie natkę zielonej pietruszki oraz miętę posiekać drobno i posypać tym składniki na talerzu.

Wszystko posypać panierką Panko i udekorować cebulkami osączonymi z zalewy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów