Szczi - rosyjska zupa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1054
Szczi - rosyjska zupa
fot. Шнапс (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej bez kości
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 20 g wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 pomidory
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • pęczek szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru kwasu. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulą obrać ze skóry i pokroić drobno. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Wołowinę pokroić na kawałki. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go w rondlu bez tłuszczu. Do smażonego boczku wlać olej, dodać do niego cebulę i smażyć do chwili, aż się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki z marchewką i smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie całość zalać bulionem warzywnym, dodać do tego odciśniętą z kwasu kapustę kiszoną, pokrojone mięso, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, mielonym kminkiem, suszonym majerankiem, wymieszać i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać do tego pokrojone na kawałki pomidory i razem gotować jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, przelać na talerz, posypać je pokrojonym drobno szczypiorkiem oraz natką zielonej pietruszki i podawać z kwaśną śmietaną

0 komenatrzy

Podobne przepisy