Zupa ogonowa z brokulem i botwinką

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 3 ogony wołowe
  • 3 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 brokuł
  • sól
  • pieprz mielony

Opis przygotowania

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Botwinkę oczyścić i pokroić na małe kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Ogony wołowe pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko je zrumienić na średnim ogniu. Rozgrzać pozostały olej na patelni, dodać do niego pokrojoną marchew oraz ziemniaki i smażyć razem przez 40 sekund. Po tym czasie smażone warzywa ściągnąć z ognia i dodać do smażonego mięsa w rondlu. Następnie całość zalać bulionem warzywnym, dodać do tego pokrojoną botwinkę, liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie, gałązki świeżego tymianku i wszystko gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Brokuła pokroić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy