Placki ziemniaczane z marchewką, cukinią i sosem sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1768
Placki ziemniaczane z marchewką, cukinią i sosem sojowym
fot. Chloe Lim / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • sól
  • pieprz biały
  • Placki:
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 1 cebula

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Starte ziemniaki przełożyć na sito i trzymać je przez 15 minut, aż dobrze ociekną z wody. Po tym czasie przełożyć je do miski. Następnie cebulę obrać ze skóry, również zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, odcedzić na sicie z nadmiaru wody i dodać do ziemniaków w misce. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienką słomkę i dodać do składników w misce. Cukinię pokroić w słomkę, odcedzić na sicie i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać, po czym łyżką przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Sos sojowy przelać do miseczki, wlać do niego ocet jabłkowy, wsypać sezam, potem dobrze wymieszać i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów