Placki ziemniaczane z marchewką, cukinią i sosem sojowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • sól
  • pieprz biały
  • Placki:
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 1 cebula

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Starte ziemniaki przełożyć na sito i trzymać je przez 15 minut, aż dobrze ociekną z wody. Po tym czasie przełożyć je do miski. Następnie cebulę obrać ze skóry, również zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, odcedzić na sicie z nadmiaru wody i dodać do ziemniaków w misce. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienką słomkę i dodać do składników w misce. Cukinię pokroić w słomkę, odcedzić na sicie i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać, po czym łyżką przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Sos sojowy przelać do miseczki, wlać do niego ocet jabłkowy, wsypać sezam, potem dobrze wymieszać i dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy