Zupa marchewkowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1491
Zupa marchewkowa
fot.

Składniki:

  • 30 dag marchwi
  • 8 dag ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ugotować ryż na sypko. Cebulę zeszklić na maśle, nie zrumienić jej. Marchew pokroić w cienkie plasterki, dodać około 1 litra wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew wyciągnąć, rozetrzeć przez sitko, razem z mlekiem dodać do wody, w której się gotowała, doprawić solą i pieprzem. Zupę dogotować przez klika minut, a następnie zalać nią ugotowany wcześniej ryż. Podawać na gorąco.

1 komentarz

Podobne przepisy