Dorsz z warzywami i miksem paprykowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g filetów z dorsza
  • 30 g zielonych szparagów
  • 4 pomidory
  • 2 ćwiartki cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 kg ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Miks paprykowy:
  • 4 czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować miks paprykowy: paprykę pozbawić nasion, pokroić na kawałki, przełożyć ją na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do miksera. Do papryki w mikserze dodać obrany ze skóry czosnek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać oliwą z oliwek, razem zmiksować na jednolitą masę i przełożyć na talerz.

Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dodać do nich masło, ubić tłuczkiem i dodać do miksu paprykowego. Szparagi przełożyć do kolejnego rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości odcedzić i dodać do składników na talerzu.

Rozgrzać olej na patelni, przełożyć na to filety z dorsza, doprawić do smaku przyprawami i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Następnie dodać do tego pokrojone pomidory oraz natkę zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy