Okrągłe krokiety

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 350 g ciasta francuskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 białka jaj
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • Farsz:
  • 650 g kapusty kiszonej
  • 20 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry

Opis przygotowania

Przygotować farsz: kapustę kiszoną dokładnie odcisnąć ręcznie z nadmiaru kwasu, przełożyć ją do rondla, zalać 3 szklankami wody, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu kapustę odcedzić i pokroić ją drobno. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i smażyć je na rozgrzanym oleju na patelni przez 1,5 minuty. Do smażonych pieczarek dodać ugotowaną wcześniej kapustę kiszoną, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz suszoną kolendrą, dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia.

Następnie ciasto francuskie przełożyć na stolnicę i wyciąć w nim krążki dużym kubkiem, a następnie kolejne trochę mniejszym (będą stanowić górę krokietów). Na wycięte większe krążki nałożyć łyżką składniki z kapustą i nakryć je mniejszymi krążkami. Wszystko skręcić ręcznie, aby ciasto dobrze się skleiło, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować je białkiem jajka i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 185°C stopni na rumiany kolor.

0 komentarzy

Podobne przepisy