Cukinia panierowana z boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1528
Cukinia panierowana z boczkiem
fot. tsai / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 25 g wędzonego boczku w plastrach
  • 3 łyżki oleju
  • 1 młoda zielona cukinia
  • sól
  • pieprz
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maki ryżowej

Opis przygotowania:

Cukinie umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry o grubości 1 cm i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanym oleju na patelni.

Przygotować panierkę: jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na kolejny talerz przesypać mąkę ryżową. Plastry pokrojonej cukinii panierować w roztrzepanych jajkach, potem w mące ryżowej i dodać do zrumienionego boczku na patelni.

Smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów