Naleśniki z mięsem i miętą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1400
Naleśniki z mięsem i miętą
fot. Kricket / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 liście sałaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 1 pomarańczowa papryka
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 350 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki świeżej mięty
  • 0,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki czerwonej mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry i pokroić w drobną słomkę.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wbić do niej jajko, wlać mleko, wsypać szczyptę soli i razem zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki nabrać chochelką i przelać je na 1 łyżką rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia.

Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanych 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je mąką kukurydzianą, mielonym kminem rzymskim, mieloną papryką czerwoną, szczyptą soli, pieprzu i posiekanymi drobno listkami mięty. Całość smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do tego przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć do miękkości mięsa. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do miski, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć na usmażone wcześniej ciasto.

Wszystkie składniki zawinąć w rulony i przełożyć na talerz z sałatą. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni, dodać do niego pokrojony czosnek z pomarańczową papryką, razem podsmażyć na średnim ogniu i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów