Pomidory nadziewane ziemniakami, krewetkami i cukinią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1440
Pomidory nadziewane ziemniakami, krewetkami i cukinią
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 12 pomidorów
  • 12 mrożonych krewetek
  • 2 łyżki masła
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • 0,5 kg ziemniaków
  • drobny szczypiorek
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Pomidory przekroić w górnej ich części i wydrążyć środki. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, posypać przyprawą do ziemniaków, dodać do tego masło i razem utłuc tłuczkiem na jednolitą miazgę. Ubite składniki przełożyć łyżką do wydrążonych wcześniej pomidorów. Następnie krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i od chwili zagotowania wody, gotować jeszcze przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić i dodać do całości. Wszystko udekorować plastrami cukinii oraz drobnym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów