Pasta bakłażanowo-sezamowa ze śmietaną i orzechami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Pasta bakłażanowo-sezamowa ze śmietaną i orzechami

    Dodane przez: wd2005

    fugzu / CC-BY 2.0

  • Pasta bakłażanowo-sezamowa ze śmietaną i orzechami

    Dodane przez: wd2005

    fugzu / CC-BY 2.0

Składniki

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • sól
  • pieprz biały
  • Pasta:
  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 listki świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili

Opis przygotowania

Bakłażany oraz miętę umyć, osączyć z wody i dokładnie osuszyć. Bakłażany przekroić na połówki i wydrążyć z nich nasiona. Miętę drobno posiekać.

Przygotować pastę: pokrojone bakłażany przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do chwili, aż ich skórka zacznie się marszczyć. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i zeskrobać miąższ łyżeczką do miksera. Następnie do miąższu w mikserze dodać pastę sezamową, obrany ze skóry czosnek i posiekaną wcześniej miętę. Całość zalać oliwą z oliwek i sokiem cytrynowym, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mieloną czerwoną papryką, zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do szklanek.

Śmietanę kremówkę ubić mikserem ze szczyptą soli na puszystą pianę i dodać ją do całości. Wszystko posypać tłuczonymi orzechami laskowymi.

0 komentarzy

Podobne przepisy