Ryż z krewetkami, boczniakami i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2290
Ryż z krewetkami, boczniakami i orzechami
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g boczniaków
  • 30 g mrożonych krewetek
  • 20 g łuskanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa oraz boczniaki umyć i osączyć z wody. Boczniaki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Groszek zielony rozmrozić. Skórkę cytrynową sparzyć wrzącą wodą i pokroić w cienką słomkę. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Orzechy włoskie przełożyć do miski i skropić miodem lipowym. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w cienką słomkę. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną wcześniej marchew oraz rozmrożony zielony groszek i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojoną paprykę chili, skórkę cytrynową, oczyszczone krewetki i pokrojone boczniaki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 3 minuty pod przykryciem. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego ryżu na talerzu. Gotową potrawę udekorować namoczonymi w miodzie orzechami włoskimi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów