Babka budyniowa

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Babka budyniowa

    Dodane przez: arek

    fugzu / CC-BY 2.0

Składniki

  • 800 ml mleka 2%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 b cukru
  • 80 g mąki

Opis przygotowania

Czekoladę gorzka połamać na drobne kawałki. Masło przełożyć do rondla, wsypać do niego cukier i razem rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do kolejnego rondla wlać mleko i doprowadzić je do wrzenia na średnim ogniu. Do rozpuszczonej masy wsypać pokruszoną wcześniej czekoladę wymieszać na małym ogniu, aby czekolada się rozpuściła. Wtedy wsypać do tego mąkę, kolejny raz wymieszać i wszystko zalać wrzącym mlekiem. Całość wymieszać trzepaczką i gotować do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia, przelać do foremki do ciasta, przestudzić i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie wyciągnąć je z lodówki oraz formy i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy