Babka budyniowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1444
Babka budyniowa
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml mleka 2%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 b cukru
  • 80 g mąki

Opis przygotowania:

Czekoladę gorzka połamać na drobne kawałki. Masło przełożyć do rondla, wsypać do niego cukier i razem rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do kolejnego rondla wlać mleko i doprowadzić je do wrzenia na średnim ogniu. Do rozpuszczonej masy wsypać pokruszoną wcześniej czekoladę wymieszać na małym ogniu, aby czekolada się rozpuściła. Wtedy wsypać do tego mąkę, kolejny raz wymieszać i wszystko zalać wrzącym mlekiem. Całość wymieszać trzepaczką i gotować do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia, przelać do foremki do ciasta, przestudzić i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie wyciągnąć je z lodówki oraz formy i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów