Bakłażan pieczony ze spaghetti alla chitarra

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2271
Bakłażan pieczony ze spaghetti alla chitarra
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu Spaghetti alla chitarra
  • 4 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki tartego sera pecorino
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 bakłażan
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Bakłażana umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki i wydrążyć z nich środki. Następnie oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Makaron spaghetti przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzony wymieszać z orzeszkami pinii i przełożyć razem do wydrążonego wcześniej bakłażana. Całość posypać tartym serem pecorino i wysmarować koncentratem pomidorowym. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów