Tarta jabłkowo-nektarynowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1164
Tarta jabłkowo-nektarynowa
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • szczyptą soli
  • Wypełnienie:
  • 3 jabłka (Cortland)
  • 3 nektaryny
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki orzeszków pinii
  • 0,5 szklanki rodzynek

Opis przygotowania:

Jabłka oraz nektaryny umyć i osączyć z wody. Następnie jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki. Nektaryny obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić również na małe kawałki. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, zagnieść gładkie ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć je na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.

Na ciasto nałożyć pokrojone wcześniej jabłka i nektaryny. Całość posypać orzeszkami pinii oraz sparzonymi rodzynkami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów