Rolada czekoladowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2638
Rolada czekoladowa
fot.

Składniki:

  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • Na masę:
  • 4 jajka
  • gotowy krem czekoladowy
  • 4 orzechy włoskie
  • gotowa biała polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Opis przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem, białka na sztywną pianę. Następnie połączyć ubite żółtka z pianą, dodając je stopniowo i cały czas mieszając. Do tego dodać powoli mąkę i cukier waniliowy, nie przerywając mieszania. Wyrobioną masę przełożyć na wysmarowany tłuszczem pergamin i piec w nagrzanym piekarniku do 20 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, posypać cukrem, ułożyć na wilgotnej ściereczce, przewrócić na drugą stronę i zdjąć z niego pergamin. Po zdjęciu pergaminu razem ze ściereczką skręcać na roladę, a kiedy lekko przestygnie rozwinąć, wyjąć ściereczkę, polać kremem czekoladowym i ponownie zwinąć na roladę. Po zwinięciu polać gotową polewą z białej czekolady, posypać wiórkami kokosowymi i tłuczonymi orzechami włoskimi oraz cukrem pudrem.

2 komentarze

Fajny bylby moze przepis, gdyby byl kompletny: gdzie te JAJKA ??

Jak to gdzie jajka? W spodniach. :D

Podobne przepisy