Panna cotta z makiem i owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2143
Panna cotta z makiem i owocami
fot. Kelly Schott / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 ml mleka 2 %
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 2 plastry cytryny
  • 2 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka truskawek z kompotu
  • 0,5 łyżeczki maku

Opis przygotowania:

Żelatynę namoczyć letnią wodą. Laskę wanilii przekroić ostrym nożem wzdłuż, wyłuskać z niej nasiona, po czym nasiona z przekrojoną laską włożyć do rondla, zalać ją mlekiem, śmietaną, wsypać do tego cukier i doprowadzić do wrzenia. Następnie składniki ściągnąć z ognia, przecedzić przez sitko i lekko przestudzić. Do przestudzonych składników dodać namoczoną wcześniej żelatynę, dokładnie wymieszać, przelać do posypanej makiem foremki do ciasta i przestudzić. Następnie włożyć do lodówki, aby składniki dobrze zakrzepły. Kiedy to nastąpi wyciągnąć je z lodówki, foremek i przełożyć na talerz. Na to nałożyć truskawki z kompotu. Plastry cytryny przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić je na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i udekorować nimi całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów