Placki ryżowe z serem i marchewką

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 150 g sera Gouda w plastrach
  • 4 marchewki
  • 2,5 szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Ser pokroić w cienką słomkę. Marchew obrać ze skory, przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Ugotowana odcedzić i pokroić w cienkie krążki. Mąkę ryżową przesypać na stolnicę, wlać do niej wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe części, dodać do nich ugotowane krążki marchewki i uformować z całości płaskie kotlety. Przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy na jedną przyrumienioną stronę dodać pokrojony wcześniej ser i smażyć do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy