Placki ryżowe z serem i marchewką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1429
Placki ryżowe z serem i marchewką
fot. whologwhy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g sera Gouda w plastrach
  • 4 marchewki
  • 2,5 szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Ser pokroić w cienką słomkę. Marchew obrać ze skory, przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Ugotowana odcedzić i pokroić w cienkie krążki. Mąkę ryżową przesypać na stolnicę, wlać do niej wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe części, dodać do nich ugotowane krążki marchewki i uformować z całości płaskie kotlety. Przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy na jedną przyrumienioną stronę dodać pokrojony wcześniej ser i smażyć do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów