Makrela z kalmarami w miksie pietruszkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1402
Makrela z kalmarami w miksie pietruszkowym
fot. Jeremy Keith / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów ze świeżej makreli
  • 200 g mrożonych kalmarów
  • 4 łyżki oleju
  • 1 mały por
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ryb
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz biały
  • Miks pietruszkowy:
  • 4 pietruszki (korzeń)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Kalmary rozmrozić.

Przygotować miks pietruszkowy: korzeń pietruszki obrać ze skóry, pokroić na kawałki, razem z pokrojonym również na kawałki porem przełożyć do jednego rondla, zalać bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić z nadmiaru bulionu, korzeń pietruszki przełożyć do miksera, natomiast por pozostawić w całości. Do pietruszki w mikserze dodać obrany ze skóry czosnek, wlać oliwę oliwek, sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane wyłożyć na talerz i dodać do tego ugotowany wcześniej por.

Rozgrzać mocno olej na patelni, przełożyć na to rozmrożone kalmary i filety z makreli, oprószyć szczyptą soli, pieprzu białego, przyprawą do ryb, suszoną kolendrą i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów