Ravioli w bulionie z szynką i cebulą

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 20 g szynki parmeńskiej w plastrach
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 150 g sera ricotta
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Szynkę parmeńska pokroić w cienką słomkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Cebulę i szynkę przełożyć razem na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumienią.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnią wodą i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i podzielić je na dwie części.

Przygotować farsz: szpinak pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony na kawałki szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia, przełożyć do miski, wymieszać z serem ricotta i tartym parmezanem, nałożyć łyżką na jedną część rozwałkowanego ciasta i całość nakryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.

Foremką do ravioli wyciąć odpowiednie kształty, dobrze je zlepić ręcznie i wrzucić je do 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody. Gotować przez 3 minuty, po czym wyciągnąć z z wody i przełożyć na talerz. Bulion warzywny zagotować z pokrojoną marchewką na dużym ogniu i zalać nim ugotowane wcześniej ravioli.
Wszystko posypać smażoną szynką z cebula oraz pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy