Ziemniaki z czosnkiem i cebula w oleju

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5152
Ziemniaki  z czosnkiem i cebula w oleju
fot. Jeremy Keith / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać ją drobno. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Czosnek obrać ze skóry i pozostawić go w całości. Natomiast cebulę obrać ze skóry i pokroić ją w drobną kostkę. Całe ząbki czosnku i pokrojoną cebule przełożyć razem do jednego rondla z mocno rozgrzanym głębokim olejem i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionych składników dodać ugotowane wcześniej ziemniaki, posypać je posiekaną natka zielonej pietruszki i smażyć do chwili zarumienienia ziemniaków. Kiedy to nastąpi, smażone składniki ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i przełożyć na talerz

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów