Fasolka szparagowa z cebulą i czosnkiem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Fasolka szparagowa z cebulą i czosnkiem

    Dodane przez: iwona

    Laurel F / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 40 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki dużego czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • sól

Opis przygotowania

Fasolkę umyć, osączyć z wody, pozbawić końcówek, przełożyć ją na sito naczynia do gotowania na parze zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania wody gotować jeszcze przez 10 minut. Fasolkę ściągnąć z sita. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i smażyć na rozgrzanej oliwie na patelni. Do smażonych składników wsypać pieprz syczuański, wymieszać i razem smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki się zrumienią. Wtedy dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową, ponownie wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Po czym wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy