Tuńczyk smażony w nori z shitake i sosem cygańskim

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2315
Tuńczyk smażony w nori z shitake i sosem cygańskim
fot. Laurel F / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z tuńczyka
  • 4 grzyby shitake
  • 4 płaty suszonego nori
  • 2 łyżki sosy cygańskiego
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 marchew
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Filety z tuńczyka, grzyby oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Shitake oczyścić i pozbawić trzonków. Nori sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Filety z tuńczyka pokroić na porcje, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zawinąć je w płaty nori. Następnie mleko przelać do miski, roztrzepać je z mąką, zanurzyć w tym zawinięte porcje tuńczyka z nori i przełożyć je do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej marchew. Smażyć przez 1 minutę i dodać do niej grzyby shitake. Oba składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy. Dodać do tego sos cygański i wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów