Yaki-udon

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3052
Yaki-udon
fot. Jeremy Keith / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu udon
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 liście białej kapusty
  • 2 g kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 suszonego płat nori
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz kiełki fasoli umyć i osączyć z wody. Nori sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Liście kapusty białej pokroić na kawałki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Następnie makaron udon przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l wody, wlać do tego sos sojowy, doprawić do smaku szczyptą soli i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić na sicie. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju sezamowym na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i smażyć do miękkości. Do smażonego mięsa dodać pokrojone liście kapusty białej, kiełki fasoli, po czym dokładnie wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron udon i pokrojone nori. Całość ponownie wymieszać i smażyć razem przez 1 minutę. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać sezamem oraz pokrojoną papryczka chili.

Komentarze (0)