Dorsz panierowany orzchami i migdałami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Dorsz panierowany orzchami i migdałami

    Dodane przez: wd2005

    Laurel F / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 400 g filetów z dorsza
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Awokado oraz filety z dorsza umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Filety z dorsza pokroić na porcje i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę kukurydzianą i wymieszać ją z mielonymi orzechami laskowymi oraz tłuczonymi migdałami. Porcje ryby panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, a potem w składnikach z mąką. Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia osaczyć z tłuszczu i dodać do awokado na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy