Zupa pejzanka

wd2005

Autor:

Przepisów: 3518

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 50 dag wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 3 pory
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 litry bulionu
  • 4 suszone grzyby
  • 1 seler
  • 1 paczka ziemniaków puree
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ojej do smażenia

Opis przygotowania

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pokroić marchew, seler, porę i ziemniaki w drobne plastry i dodać do smażonego boczku. Jarzyny z boczkiem smażyć do 10 minut, wymieszać, zalać bulionem. Pokroić w paski grzyby, dodać do bulionu i gotować przez 20 minut. Do wrzącego bulionu dodać powoli puree, cały czas mieszając i gotować przez 2 minuty.
Zupę doprawić pieprzem, solą i roztartym czosnkiem. Żółtko zmieszać ze śmietaną, wlać do całości, ale już nie gotować. Gotową podawać posypaną zieloną pietruszką.

1 komentarz

odpowiedz

A co to jest "porę"? Por jest przecież rodzaju męskiego!!