Zupa pejzanka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 14855

Składniki:

  • 50 dag wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 3 pory
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 litry bulionu
  • 4 suszone grzyby
  • 1 seler
  • 1 paczka ziemniaków puree
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ojej do smażenia

Opis przygotowania:

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pokroić marchew, seler, porę i ziemniaki w drobne plastry i dodać do smażonego boczku. Jarzyny z boczkiem smażyć do 10 minut, wymieszać, zalać bulionem. Pokroić w paski grzyby, dodać do bulionu i gotować przez 20 minut. Do wrzącego bulionu dodać powoli puree, cały czas mieszając i gotować przez 2 minuty.
Zupę doprawić pieprzem, solą i roztartym czosnkiem. Żółtko zmieszać ze śmietaną, wlać do całości, ale już nie gotować. Gotową podawać posypaną zieloną pietruszką.

1 komentarz

A co to jest "porę"? Por jest przecież rodzaju męskiego!!

Podobne przepisy