Kalmary w purre z ciecierzycy i rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1471
Kalmary w purre z ciecierzycy i rodzynkami
fot. Núria Farregut / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g mrożonych kalmarów
  • 400 g ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • sól

Opis przygotowania:

Ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i zmiksować mikserem na jednolita masą z jedną łyżką oliwy z oliwek. Rodzynki sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru, wymieszać z purre z ciecierzycy i wyłożyć na talerz. Następnie kalmary rozmrozić, pokroić w cienkie plastry, oprószyć je szczyptą soli, lekko zrumienić na pozostałej oliwie na patelni i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów