Kruche ciastka z czekoladą i kandyzowanymi owocami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1951
Kruche ciastka z czekoladą i kandyzowanymi owocami
fot. Núria Farregut / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Polewa:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • Posypka:
  • 50 g kandyzowanych ananasów
  • 50 g kandyzowanych skorek pomarańczowych
  • 50 g kandyzowanej papai
  • 50 g kandyzowanej wiśni
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 0,7 mm, szklanką wyciąć krążki i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla, dodać do tego masło, razem rozpuścić na płynną masę na małym ogniu, wymieszać i zalać nią upieczone wcześniej ciastka.

Przygotować posypkę: wszystkie owoce kandyzowane oraz łuskane orzechy włoskie przełożyć do jednej miski, wymieszać i nałożyć na masę czekoladową. Wszystko pozostawić do zastygnięcia czekolady.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów