Gruszki smażone z ciastem, lodem i winem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1250
Gruszki smażone z ciastem, lodem i winem
fot. James Lee / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 ml czerwonego wina półsłodkiego Bonarda Frizzante
  • 4 gruszki faworytki
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżka cukru pudru
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować je białkiem jajka i oprószyć tylko z jednej strony cukrem pudrem. Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać je ze skóry i zawinąć w ciasto francuskie od strony oprószonej cukrem pudrem. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i przestudzić. Następnie dodać do tego po jednej gałce lodów waniliowych i wszystko polać czerwonym winem półsłodkim.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów