Szpecle z serem, kapustą i szparagami

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 998
Szpecle z serem, kapustą i szparagami
Janet / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g zielonych szparagów
  • 2 plastry cytryny do dekoracji
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • sól
  • pieprz biały
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g tartego sera Gouda
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, przełożyć ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu odcedzić, lekko przestudzić, oprószyć szczyptą białego pieprzu, wlać do niej oliwę z oliwek oraz sok cytrynowy, po czym doprawić do smaku cukrem, wymieszać i wyłożyć na talerz. Szparagi przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do kapusty na talerzu. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego bułkę tartą, wymieszać i polać tym szparagi na talerzu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z tartym serem. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zwinąć je w jeden długi rulon, włożyć go do maszynki do mięsa z dużymi otworami siatki (lub specjalnej maszynki do szpecli) i przepuścić przez nią ciasto. Przepuszczone wrzucić od razu do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować prze 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowane składniki odcedzić łyżką cedzakową i dodać je do potrawy.

Wszystko posypać suszonym oregano i udekorować plastrem cytryny.

0 komenatrzy

Podobne przepisy